Verleidelijke Pepernoten 

Sinterklaas is bijna weer in ons land aangekomen met al zijn Pieten…..
Hou jij ook zo van al het lekkers rond Sinterklaas ?

Ik ben gek op kruidnoten of pepernoten  …gevaarlijk lekker.
Pepernoten (van Bolletje hoorde ik dat je kruitnootjes ook best Pepernoten mag noemen er zit namelijk ook peper in 😋) en horen toch bij deze tijd en het ruikt zo heerlijk als je ze zelf maakt.

Hier het standaard recept:

150 g boter

125 g donkerbruine basterdsuiker

10 g speculaaskruiden

250 g zelfrijzend bakmeel

4 el melk

Beetje zout 

Goed kneden en even in de ijskast in het folie, oven voorverwarmen op 160 gr.

Dan kleine bolletjes te grote van een knikker maken en iets plat drukken of op de bakplaat gooien hilariteit met kinderen dan werkt het ook!

15 min bakken en aflaten koelen mmmmm!

Zo zijn ze uiteraard lekker maar dan…..dan maak je er kruidnoten truffels mee!

*zo maak je drollen ook lekker zou mijn oma gezegd hebben *

Truffel kruidnoten dus ……Ok niet echt verantwoord maar 1 x per jaar is het maar Sinterklaas dus….

Hier het recept:

Dit is extra leuk omdat je dit ook samen met kleine kinderen kan doen.

Pas op het wordt wel een kliederboel.

Ik heb nu gekozen voor pure chocolade.Maar melk of witte chocolade, of een combinatie kan natuurlijk ook.

Ingrediënten voor 14 truffels

200 gr pepernoten

120 gr roomkaas naturel ( AH eigen merk)

150 gr pure chocolade

Komt ie….

Maal de pepernoten fijn in een keukenmachine. Je kunt ze ook plat stampen met een deegroller, in een vijzel en het gaat zelfs ook met de staafmixer. Zorg dat je een beetje een grove korrel overhoudt.
Stop het pepernotenkruim in een kom en voeg de roomkaas toe. Meng het nu goed door elkaar met een pollepel. Zodat er 1 dikke bal ontstaat.
Vorm met natte handen balletjes van de pepernoten. Ongeveer ter grootte van een 2 euro munt. Worden je handen plakkerig, spoel ze dan af onder een koude kraan.

Laat de pepernoten truffels even een half uurtje opstijven in de koelkast.

Smelt in de tussentijd 3/4 van de chocolade au bain marie of in de magnetron. Zodra alles gesmolten is, zet je de pan uit en voeg je de rest van de chocolade toe. Door het in 2 stappen te doen koelt de chocolade iets af en krijg je een mooie glanzende truffel.

Leg een velletje bakpapier klaar. Haal de truffels nu één voor één door de gesmolten chocolade. Laat ze iets uitlekken en leg ze op het bakpapier.

Versier de pepernoten truffels met een pepernoot of sprinkles, stukjes witte chocola of gewoon waar jij zin in hebt.

Laat de truffels ongeveer een uurtje uitharden in de koelkast.

Je kunt de chocolade truffels ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.
En wil je het nog lekkerder maken…… doe je midden in een klein bolletje marsepein zo’n half aardappeltje en amandel schaafsel boven op de chocolade.

Super lekker bij de koffie op 5 december. 

Ok nu hou ik op haha……maar geef het toe….. soms iets extra lekkers mag best toch?

En het ruikt heerlijk in huis door de specerijen

Gezellig weekend! 

Liefs Marion x