Pompoen


Ik ben gek op pompoen!

Eigenlijk weet je niet meer wat je moet eten met deze hoge temperaturen in september!!!

Continue salade is ook zo eentonig dus maakte ik vandaag een lekker soepje met stokbrood.
Pompoen is de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland.

In Amerika wordt deze groente al jaren gebruikt, met name tijdens Thanksgiving in de beroemde ‘pumpkin pie’, maar ook als decoratie. 

Wist je dat pompoen familie is van meloen en komkommer? Pompoenen bevatten heel veel vezels en schijnen goed te zijn voor de ogen en huid. In Nederland is de pompoen het gehele jaar verkrijgbaar, maar ik vind het vooral een groente voor in het najaar.(al is het 27 graden in september 🌞)
Ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden worden bewaard.Ook leuk als decoratie.

Pompoenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden in Nederland geteeld en zodra ze op zijn worden ze geïmporteerd uit Argentinië, Spanje en Egypte.

Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen. 
Een pompoen dient onbeschadigd te zijn en geen zachte plekken te vertonen. Een beschadigde pompoen bederft snel. Controleer de kwaliteit door goed te kijken en voelen.
Het vruchtvlees van de meeste pompoenen heeft geen uitgesproken smaak. Daarom kun je hem goed in kruidige gerechten verwerken. Het vruchtvlees van de pompoen is vaster en minder waterig dan dat van een komkommer.
De smaak van oranje pompoenen doet denken aan wortel, maar is wat meliger. Groene soorten hebben een notensmaak. Je kunt pompoen eten als groente, maar je kunt er ook soep of zelfs nagerechten of gebak van maken. 

Of smoor je pompoen eens in wat olijfolie met knoflook. Je kunt hem ook goed verwerken in een quiche of in een heerlijke Italiaanse risotto met kaas. Pompoen pureren tot soep en serveren met room is ook erg lekker.(hieronder een heerlijk recept)
Ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden worden bewaard.
Om te beginnen was je de pompoen. Halveer hem vervolgens en snijd de pompoen in schijven.

Voor mijn pompoen soep van vandaag had ik de biologische pompoen bij de Lidl gekocht voor 1.89€

 Ingrediënten:
1 pompoen 

1 liter bouillon (bv groenten of kippenbouillon)

2 uien

1 teentje knoflook

1 winterwortel geschild of bos bospeen 

2 theelepels kerriepoeder

1/2 theelepel cayennepeper

1 theelepel kurkuma

1 theelepel komijn

Of eetlepel Marokkaanse kruiden bv Jacob hooy

Scheutje olie

3 eetlepels kookroom


Pompoensoep maken:
Snijd de pompoen door de helft en haal de pitten er uit

Schil de pompoen en snijd deze in stukken net als de winterwortel 

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn

Zet een pan op het vuur en giet er een scheutje olie in

Bak de uien lichtjes aan in de olie en voeg daarna de knoflook toe

Bak heel kort mee (mag niet kleuren) en voeg daarna de kerriepoeder/komijn/kurkuma/cayennepeper toe

Roer door en doe de overige ingrediënten erbij behalve de kookroom  (pompoen,wortel en bouillon)

Breng aan de kook en laat minimaal een half uurtje koken tot de pompoen lekker zacht geworden is.

Ik zet de grill meestal er even op en alles op wat bakpapier met olie en dan in de pan.
Mix de soep glad met de staafmixer en voeg daarna de kookroom toe

Breng eventueel op smaak met wat zout of een extra bouillonblokje.

Ik maak mijn pompoensoep in de slowcooker zachtjes pruttelen maakt hem nog lekkerder.

Eet smakelijk
Liefs Marion x