Naar Artis 🐒*aapjes kijken*

De circusbeer en tijger acts mogen niet meer, maar de dierentuin vinden we dan nog wel …..ok? Wat vinden jullie?

Aapjes kijken, tijgers zien slapen, zeeleeuwen voeren, of achter een glazen wand griezelen bij een levensgevaarlijke wurgslang of een drukke bijna adhd achtige gorilla in een hok.

De dierentuin is populair, zo blijkt onder meer uit de ANWB-verkiezing leukste uitje van Nederland, waarin de top drie bestond uit enkel dierenparken. 
Toch laait de laatste tijd de discussie over dierenwelzijn van dieren in gevangenschap op. 

*Orka in de Oceaan!

Zo zorgde de documentaire Blackfish (moet je echt zien!) onlangs voor een fokverbod van orka’s in het Amerikaanse SeaWorld en besloot de Nederlandse overheid in september 2015 het gebruik van wilde dieren in het circus te verbieden. 

Helemaal met deze beslissingen eens maar hoe zit het dat met onze dierentuinen, Artis bijvoorbeeld.
Gelukkig zijn ze met de jaren groter gegroeid en hebben de dieren absoluut meer ruimte….maar ja niet zoals in het wild natuurlijk.  

Toen ik jong was zaten de katachtige in zulke kleine betonnen hokken en liepen rondjes of sliepen …maar gelukkig is dat anders nu.

                                     🐒
De belangrijkste regel die de Nederlandse overheid vraagt van de dierentuinen is dat het dier in gevangenschap zijn natuurlijke gedrag moet kunnen vertonen.

Graven, nesten bouwen, eten en paren bijvoorbeeld maar kunnen ze dat en gebeurd dat in bijvoorbeeld Artis.

Misschien deels wel maar de dieren zijn natuurlijk doorgefokt ze weten zich misschien niet eens meer te gedragen als een wild dier.

Als een giraffe voor de 3e keer zijn baby verliest moet je toch eens als dierentuin directeur gaan nadenken of dat wel de bedoeling is van het fok progamma.

En misschien weten de dieren ook niet wat ze missen…gelukkig maar.

De dierentuin heeft een educatief doel. 

Door de dieren te laten zien en erover te vertellen, krijgen bezoekers bewust en onbewust informatie mee over dieren en planten en de samenhang ertussen. 

Basisscholen gaan nog steeds graag met de kinderen richting Artis.
Natuurlijk is het absoluut een geweldig uitje met het hele gezin en leren de Kids welke dieren er allemaal zijn.
Tegenstanders vinden dat kinderen beter een natuur documentaire kunnen kijken dan zie je de dieren in hun echte omgeving…….ach en dan krijg je discussie T.V. kijken weer.

Maar er zit wat in ….ik vind wel dat je je kinderen moet laten zien hoe de dieren echt leven d.m.v. boeken, internet of een documentaire.

Ik dacht er toen mijn kinderen klein waren ook niet overna of die dierentuinen wel nodig waren, ook wij gingen aapjes kijken en naar de dolfijnen show, ik weet alleen van mezelf  dat ik b.v. de orka’s shows van Sea World in Amerika echt toen al vreselijk vond, maar die dieren werden echt gevangen uit de Oceaan en vervoerd richting gevangenschap….vreselijk!

En gezellig olifant rijden op vakantie nou ik hoop dat ook dat straks wordt verboden.

Gelukkig is de dansende beer in Hongarije al heel lang verleden tijd en in Spanje op de foto met een aapje op het strand ook, gek eigenlijk dat je niemand daar over hoorde vroeger….en vele ouders maakte in de jaren 70 zo’n kiekje van hun Kids. 

Nederland staat er om bekend de beste dierentuinen te hebben waar de dieren ook een fijn leven hebben.

Ondanks dat ik een Artis uitje super leuk vindt denk ik dat we over 30 jaar echt geen dierentuinen meer hebben en geen Dolfinarium.

Gewoonweg omdat er nu telkens in de media al behoorlijk wat vraagtekens zijn of het nodig is die wilde dieren in gevangenschap te houden.

Zullen veganisten enzo eigenlijk naar dierentuinen gaan??? …..ok ik draaf door ik stop haha….

Maar goed ik laat me niet tegenhouden en ik begrijp en respecteer absoluut de kanttekeningen.

Morgen ga ik gezellig een dagje Artis doen, mijn familie bekijken op de Apenrots 🐒nu het nog kan.
🐧Liefs Marion🐧