Mijn Erwtensoep 

​  

Erwtensoep is voor velen de essentie van de winter: Een heerlijke dampende kom soep vol groenten en vlees, heerlijk nu met dit koude natte vieze weer buiten.

Ik laat je zien hoe ik mijn erwtensoep maak!

Dit heb je nodig;

500g groene spliterwten

500g schouder karbonades 

3 spek lapjes

1 ui

1 laurierblaadje

1 winterwortel

2 preien

1 selderijknol

2 aardappelen

1 bos selderij

2 bouillonblokjes

snufje (naar smaak) zout en peper

1 Hema rookworst 

Spoel de spliterwten onder stromend water.

Avond ervoor weken in koudwater.

Dag erna;
Breng het water aan de kook en doe er de erwten, de karbonades en de speklapjes  in.

Giet het water na enkele minuten af en zet de ingrediënten weer op met schoon water en breng aan de kook met het bouillonblokjes.

Maak de groentes schoon en snijd ze fijn. Voeg ze toe aan de pan en laat het geheel Met het laurierblaadje anderhalf tot drie uur zachtjes doorkoken.

(Ik gebruik de slowcooker ideaal met erwtensoep!)

Haal dan het vlees uit de pan en haal het van de botten. Haal eventueel het zwoerd van het spek en snijd het spek in stukjes.

Doe het vlees terug in de pan en voeg nu ook de rookworst toe in dikke halve plakjes rauw erin.(dan trekt het zout van de worst lekker in de soep)
Laat de soep nog een kwartiertje zachtjes doorkoken.

Breng hem op smaak met zout en peper.

Eventueel kan je nog wat water toevoegen.
Tip: Laat de soep het liefst een nacht staan, de volgende dag is hij dikker en lekkerder. Als je de soep weer opwarmt, doe dit dan in kleine porties, of verwarm het geheel rustig terwijl je roert. De kans is anders groot dat de soep op de bodem aanbrandt.

Serveer met roggebrood en dik gesneden katenspek.

Of gewoon lekker vers stokbrood met kruidenboter.

Ben benieuwd hoe jij jou erwtensoep maakt en of dat anders is dan hoe ik hem maak!

Eet smakelijk