Maple syrop

Maple syrop/ Ahornsiroop 

Sinds mijn vriendin Kathy ooit uit Canada voor mij Maple siroop heeft meegenomen intrigeert het spulletje mij.

Op pannenkoeken super lekker maar het is in zoveel smaken en prijsklasse te koop dat ik dacht ik ga het eens uitzoeken.

Maple syrup, ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd, is een siroop gemaakt van het sap van de Esdoorn. 

In Canada en Amerika worden er liters van weggewerkt bij de bekende pancakes.

Meer dan 80% van de wereldvoorraad wordt nu in Canada geproduceerd.

Hier een simpel filmpje hoe de siroop wordt gemaakt.(klik op de tekst)

Maple siroop
Helaas geven de Esdoorns in NL geen siroop mocht je het je afvragen.
Voor 1 liter siroop heb je 40 (!) liter sap nodig. 

Niet zo gek dus, dat maple syrup aardig aan de prijs kan zijn.

Het duurt 40 jaar voordat een esdoorn groot genoeg is.

Voordat je ook maar een litertje sap van de boom kunt tappen, moet de boom maar liefst veertig jaar groeien.
Om ahornsap uit de boom te tappen, wordt een gat in de boom gemaakt. Hieronder hangen ze een emmertje. Zo kan het ahornsap langzaam uit de boom druppelen.

Dit tappen beschadigt de boom niet. Bovendien wordt elk jaar slechts 10% van het sap uit een boom gehaald. 

Wanneer het sap uit de boom komt, is het erg vloeibaar, doorzichtig en bijna niet zoet. Daarom koken ze het in, zodat het een dikkere massa wordt. Pas na het inkoken krijgt ahorn z’n kenmerkende zoete en caramelachtige smaak en een lichtbruine kleur. 

Welke ahornsiroop dan?

De ahornsiroop die je in de winkel kunt kopen, heeft niet altijd dezelfde kwaliteit. Er bestaat een A-graad: verkregen van de eerste tap, een lichtbruine kleur. B-graad (de volgende tap) heeft een meer duidelijke smaak en wordt meestal gebruikt om mee te koken. Ook is er de C-graad: deze heeft een meer donkere kleur en smaakt nog meer naar caramel. Hoe lichter de kleur, hoe subtieler de smaak hoe duurder ook.

Voordat het sap siroop wordt, lijkt het sprekend op water. Pas wanneer je het gaat inkoken krijgt het z’n bekende amber-achtige kleur en stroperige structuur.

Maple syrup is eeuwig houdbaar. Geloof het of niet, maple syrup is technisch gezien eeuwig houdbaar. Zeker wanneer je de fles of pot ongeopend laat staan, maar ook wanneer je ‘m opent. Net zoals honing, eigenlijk!

100 gram ahornsiroop bevat

Calcium: 7% van de ADH

Kalium:  6% van de ADH

IJzer:       7%van de ADH

Zink:        28% van de ADH

Mangaan: 165% van de ADH

Dus oké dan, er zitten nog aardig wat mineralen in ahornsiroop, vooral mangaan en zink, maar denk erom dat het ook giga veel suiker bevat.

Ahornsiroop bestaat voor ongeveer 2/3 uit sucrose (kristalsuiker) en 100 gram ahornsiroop bevat dus ongeveer 67 gram suiker.

En echt waar…..suiker kan heel wat schade veroorzaken.

Maar een beetje af en toe op de Pannenkoeken ipv stroop of suiker dat moet kunnen toch!

Overigens is een lekkere maple siroop 2 x per jaar bij de Lidl in de USA week te koop voor 3.49 € en eerste tap!

Best leuk toch om te weten hoe en waar het  gemaakt wordt!

Ik heb trek in pannenkoeken gekregen! Haha jullie ook??

Liefs Marion ❤