Hongarije 

Hongarije

Aankomende vakantie wordt het de 9 ste keer dat we naar Hongarije gaan.

Bijna ieder jaar krijg ik wel de vraag ohh Hongarije??? Jeetje nooit bij nagedacht om daar vakantie te vieren….nou…ik moet zeggen wij ook niet tot 8 jaar geleden.

Ik raakte met iemand bevriend die uit Hongarije komt en daar enthousiast over vertelde, ook ik kon Hongarije alleen maar uit de Sissi films. Bewerk

De mooie Keizerin Sissi van Oostenrijk die ook Koningin van Hongarije wordt.

We gingen al jaren naar Spanje op vakantie sinds we kids hadden maar ook die werden groter en we wilde iets anders.

Op een avond ben ik gaan googlen en vond een mooie Camping aan het Balaton meer in Hongarije dus.Bewerk

Ik had genoeg informatie verzameld en we gingen gewoon de gok wagen….alhoewel even geld overmaken naar een Hongaarse bankrekening in de tijd dat vele banken omvielen ook al een uitdaging was maar goed ook dat was gelukt….toen dacht ik nu maar hopen dat ze mijn overgemaakte bedrag daar ook maar konden terug vinden….nog steeds denkende dat we mega terug zouden gaan in de tijd.

2 dagen rijden en een fijne overnachting bij een zeer leuk Gasthof in Oostenrijk en we reden Hongarije binnen gewoon zonder paspoort controle maar wel direct stoppen om een vignet te kopen net zoals in Oostenrijk.(Voor Hongarije kun je ze helaas nog niet kopen bij de Anwb.)

Het Balaton is het grootste meer van Europa heerlijk helder, koel en zuiver water vanuit de Donau vullen het meer. Je kunt er fijn zwemmen, waterskiën, surfen en natuurlijk vissen.

Rondom het meer staan veel campings en echte Hongaarse huizen.

De temperatuur is in de zomer rond de 27 graden maar dagen van 35 kan ook zomaar.

Snachts valt er vaak wat regen waardoor alles prachtig groeit en bloeit er is daardoor geen droogte.

Inderdaad in Hongarije is het eten en drinken nog lekker betaalbaar de Hongaarse  keuken is zeer divers.

De Hongaren hebben nog geen Euro maar de Huf, in de toeristische plaatsen kun je al wel met Euro biljetten betalen maar met het wisselgeld in Huf.

 8 jaar zijn wij in Fured geweest een beetje het Noordwijk van Hongarije, een gezellige plaats aan het meer met veel winkels en restaurantjes.

Natuurlijk ziet het er in het binnenland anders uit als we wat gingen toeren kwamen we geregeld nog paard en wagen tegen en armoede is er in delen ook zeker nog maar daar merk je rond het Balaton niets van.

Als je Hongarije zegt denk je aan paprika en goulash maar er is natuurlijk meer…

De goulash is super lekker vaak dagen sudderen op een 3 poot boven het vuur lekker pittig.

Het eten is veelzijdig van vis soorten tot diverse vleesgerechten maar ook veel groenten en salades.

Ook zijn er veel zoete gerechten Palicsinta is een dunne  pannenkoek met Nutella  (ja hoor gewoon Nutella)

Langos een grote platte oliebol met zoet of kaas met crème.Bewerk

Wijnen en likeuren (Palinka) kun je er ook prima drinken rondom het Balaton vind je erg veel druivenrassen en dus veel boeren waar je voor weinig wijn kunt halen.

De hoofdstad Boedapest is absoluut leuk om een dag te bezoeken je ziet de Donau echt de stad in 2 verschillende delen scheiden namelijk Boeda en Pest erg mooi zijn bv de beruchte bruggen.

Er zijn tal van kuuroorden in Hongarije zeer zeker de moeite waard om te doen wij zijn in Tamassi geweest dat was erg leuk.

Het Balaton meer noemen de Hongaren ook wel de Hongaarse zee , hij is 596 vierkante kilometer  77 km lang 8 km breed en 12 m diep.Bij het meer leven veel zwanen.

Vorig jaar maakte we een uitstapje naar Italië was ook super mooi maar we miste toch Hongarije dus we zijn al aan het aftellen….

We gaan nu naar Zamardi ook een plaats aan het Balaton.

Mocht je meer willen weten over Hongarije laat gerust een berichtje achter.
Marion x