〰️Geuren geven Herinneringen〰️

Als het aankomt op het oproepen van herinneringen, is onze reuk ons meest krachtige zintuig. 

Een simpele geur kan een waterval aan gevoelens ontketenen. 

Het aroma van koffie, de geur van nat gras of de geur van je parfum toen je trouwde. 

Ze zetten onze verbeelding direct in werking en zijn in staat om ons binnen één enkel ogenblik naar een andere plek en tijd te transporteren.

De reuk is het zintuig dat het nauwst in verband staat met de hippocampus, een structuur in de hersenen die verantwoordelijk is voor ons geheugen. Tevens is de reuk verbonden met het limbische systeem, wat het emotionele centrum is van de hersenen. 

Hoe ik daar zo op de hoogte van ben lees je zo.

De rest van onze zintuigen (zicht, gehoor, smaak of gevoel) moeten een veel langere weg afleggen om de delen van de hersenen te bereiken die verantwoordelijk zijn voor onze herinneringen en emoties.

Zelf blijf ik het fascinerend vinden dat geuren b.v. 40 jaar na dato nog mooie momenten kunnen oproepen of in een minder geval natuurlijk ook nare momenten.
Nu ikzelf al jaren Parfum verkoop vind ik het ook leuk om de herinneringen expres op te wekken, dus af en toe ruik ik bewust aan mijn eerste echte dure geurtje van toen ik 12 jaar was Rive Gauche van YSL , mijn trouwgeurtje van 25 jaar geleden White Linen van Estee Lauder bijzonder hoe je hersenen dat kunnen even weer terug naar zolang geleden.

Maar ook met andere geuren zoals b.v. de snoepjes kraam op de markt brengt me 40 jaar terug richting mijn oma van wie ik altijd iedere week een paar zakjes snoep mocht uit kiezen.

Soms kun je geuren ook vergeten zijn en in ene is daar weer een herinnering.

Geur is zo belangrijk,

3 jaar heeft mijn zoon door een ongeval niets kunnen ruiken, inmiddels zijn we bijna 5 jaar verder en is gelukkig zijn geur vermogen weer bijna helemaal terug.

Zo fijn dat het deel in de hersenen zich weer kon herstellen al duurde het 3 jaar.

De dag dat hij zei “Wat eten we vanavond, het ruikt heerlijk” vergeet ik nooit meer ….geur is zo belangrijk.
Welke herinneringen hebben jullie bij geuren?
 Liefs Marion xx