Gerecht uit Kroatië 

  

 Sarma

Tien jaar geleden woonden we naast een leuk,gezellig en lief gezin uit Kroatië.

We wisselde heel vaak eten uit om zo de gerechten van elkaars land te proeven.

En zo ging mijn tomatensoep met ballen een deur verder en kreeg ik de Sarma terug.

En zo ging dat met veel gerechten en liefde jaren lang.

Wij gingen verhuizen maar sommige recepten maak ik nog steeds.

Lang geleden maakte we een mooie reis naar Kroatië zo’n vakantie waar je het jaren later nog over kunt hebben.

En ook toen aten we dit gerecht. 

Hij is een beetje aangepast richting mijn smaak maar ik noem hem nog steeds Sarma!
                     Sarma 
Ingrediënten:
1 grote witte (zuur)kool

1 kg gehakt

2 uien

3 teentjes knoflook

1 lepeltjepaprikapoeder

150 gr rijst

100 gr panceta (eventueel, is niet echt noodzakelijk wanneer je half-om-half gehakt gebruikt.

50 gr bloem

1 ei

peterselie

olie

peper en zout

tomatenpuree (klein)
                          <>
De bladeren van de kool losmaken.

Bij verse witte kool of spitskool bladeren even blancheren.

De ui snipperen en al roerend bakken tot deze glazig ziet. 

Ondertussen de teentjes knoflook fijnhakken en héél kort even meebakken met de ui. (Goed blijven roeren, de knoflook mag niet verkleuren!) 

Peper, zout en de rijst (ik kook de rijst eerst) aan het gehakt toevoegen en vervolgens een beetje paprikapoeder, het ei, wat fijngehakte peterselie en de spekjes (Iedere keer alles goed vermengen met het gehakt) Voeg ook het ui-knoflookmengsel aan het gehakt toe en dan de ‘rolletjes’ maken.

Leg wat van het gehaktmengsel op een blad, sla de zijkanten naar binnen en… rollen maar. Alle grotere bladeren kun je gebruiken en wat je overhoudt van de kool snij je aan fijne reepjes. 

Een deel van deze reepjes leg je onderin een grote pan, zodat de sarma niet aan de bodem kan gaan koeken.(daarom is de Slowcooker zo ideaal) 

Hierop ga je de rolletjes sarma stapelen om vervolgens af te dekken met de overige reepjes kool.  Paprikapoeder toevoegen en vervolgens zoveel water en een bouillontablet dat de sarma onderstaat. 

Breng het in een gesloten pan aan de kook en daarna op een zacht vuurtje (!) nog 2 à 2,5 uur rustig laten garen.

(Slowcooker is ideaal voor dit)

Wanneer de sarma gaar is, maak je het bindmiddel… 

Doe olie in een koekepan en wanneer deze op temperatuur is, voeg je de bloem toe. Pas op! Voortdurend blijven roeren, opdat het niet verbrandt!(een roux dus)

Voeg wat paprikapoeder toe en eventjes mee laten bakken. Vervolgens giet je er wat koud water bij en voegt de tomatenpuree toe. Laat dit alles even een paar tellen doorkoken alvorens het over de sarma te gieten. 

Breng het geheel aan de kook en laat het dan nog 10 à 15 minuten even rustig doorkoken.

Doe de Sarma in diepe borden met wat vocht en groenten.

Ik maak de Sarma in de Slowcooker en laat het 4 uur sudderen.

Heerlijk met vers brood in dikke plakken….afbreken en soppen.

Ik doe meestal op en onder de rolletjes nog wat groenten laten sudderen wortels, boontjes, tomaten of aardappelen (zoete) dat hoort niet maar wel gezond!
Eet smakelijk!

Dobar tek!
Liefs Marion x