De Slowcooker 

​Slow Cooker
Zoals vele van jullie weten ben ik een zeer enthousiast gebruiker van de slowcooker.

In Amerika en Canada is dit apparaat (ook wel een Crock pot genoemd) al jaren razend populair, maar in Nederland kennen sommige mensen het koken erin ‘slowcooken’ nog niet. 

Het oude petroleumstelletje of een römertopf kennen de meeste nog wel.

Wat is een een slowcooker precies en wat kun je er allemaal mee?

Deze vraag krijg ik regelmatig als ik weer een foto plaats van een soepje of vlees/vis gerecht op Instagram of Facebook.

Daarom hier een uitgebreide blog over de slowcooker. 


Er zijn op internet facebook en pinterest  hele slowcook community’s te vinden. Mensen die er een sport van maken om de lekkerste gerechten te maken uit de slowcooker. 

 

Met zo’n apparaat hoef je geen geweldige kok te zijn om een lekker gerecht of soep op tafel te zetten en het maakt de combinatie werken en koken ook een stuk simpeler.
Ik moedig dan ook iedereen aan om een slowcooker aan te schaffen. En denk niet dat je in een slowcooker alleen vlees kunt bereiden of soep, ook vis en groenten kun je erin maken.

Zoals het woord slowcooker al zegt worden gerechten langzaam gegaard. En met langzaam bedoel ik een tijdsduur van 5 tot 8 uur.

 Je hebt slowcookers met twee standen, low en high of digitale slowcookers met een timer. Je kunt kijken welke het beste bij jou en je gezinssituatie past.
Ik heb een grote van 6 L met 3 standen; warm houden medium en high.

Een groter gezin vraagt dan ook om een grotere slowcooker. 

Een slowcooker koop je in de betere kookwinkel of online.   Ze zijn er in in verschillende vormen, maten en materialen.

Het fijne van een slowcooker is dat je op een constante temperatuur je eten kunt bereiden en gewoon aan het werk kunt gaan of in iedergeval de deur uit iets wat je bv met de jus pan vol draadjesvlees echt niet zou doen tenminste ik niet.
Als je er dan een vlees gerecht inmaakt hoef je bv bij thuiskomst alleen de aardappelen of rijst nog te koken.
De stoom gaat door de  gesloten pan en alle sappen en smaken blijven op deze manier in het eten behouden. Je eten wordt dus niet kapot gekookt. Ook niet na uren in de slowcooker. Er komt bij het bereiden van slowcooker gerechten weinig of geen ‘vet’ aan te pas, enkel het vet wat in het vlees zit. 

Door de lange garingstijd kunnen kruiden en specerijen goed in het gerecht trekken, dat maakt een gerecht natuurlijk super lekker.

Hoe werkt een slowcooker?
In een slowcooker bereid je gerechten door ze langzaam gaar te stoven. Je bereid de ingrediënten voor, het snijwerk van de groenten, je legt de kruiden klaar en je maakt indien het recept met een saus of bouillon. 

De ingrediënten doe je in de ochtend of in de avond in de slowcooker, je zet hem op de gewenste stand en na 6 tot 8 uur is je eten klaar! Vergeet niet de stekker erin te stoppen… dit is mij weleens gebeurd ( lekker blonde actie) en heb je dus geen lekker bordje eten!

En ja het is de bedoeling dat de slowcooker aan blijft staan, dus ook als je niet thuis bent. Het apparaat is ervoor gemaakt. Je kunt natuurlijk nooit uitsluiten dat er iets gebeurd, maar in principe is het veilig om hem onbeheerd aan te laten staan. Volg hiervoor ook de voorschriften van de fabrikant. Zorg dat het apparaat stabiel en vrij staat. Apparaten zoals een koelkast en een diepvries staan in principe ook aan als je niet thuis bent, misschien geeft je dit een meer gerustgesteld gevoel.
Nog een belangrijke tip voor beginnende slowcookers: voeg niet teveel vocht toe aan gerechten. 

Er komt tijdens het koken in de slowcooker veel vocht uit vlees en/of groenten, waardoor je niet veel extra vocht nodig hebt. Vlees hoeft niet perse helemaal onder te staan. Bij een soep is dit natuurlijk weer anders. En twijfel je over de hoeveelheid vocht? Begin dan altijd met een beetje, want je kunt altijd nog iets bij gieten.


Voor een gezin van 4 personen heb je een 5 of 6 liter pan nodig ook fijn met soep maken.

Bij  https://www.bol.com/nl/index.html kun je veel slowcookers vinden.

Op Pinterest kun je super veel heerlijke recepten vinden.
Zoals deze die ik al vaak heb gemaakt:Kip met Cocos curry ( 4pers.)

1 kg kippen dijen zonder bot. Zout en peper

eetlepel olie

Groot blikje Cocos melk 

2 basilicum blaadjes Of koriander.
1 eetlepel curry poeder
1 theelepel chili poeder

1 grote rode ui 

5 teentjes knoflook 

1 peper 

1 eetlepel maïzena 
1 cm verse gember zeer fijn gesneden.
Slowcooker pan aanzetten stand medium olie erin kip op de bodem plaatsen Cocosmelk erin gieten …kruiden ui knoflook gember erbij.

5 uur met deksel erop op medium…daarna met maïzena het papje iets dikker maken en peper zout opsmaak maken.

Heerlijk met rijst en gegrilde groenten!!
Eet lekker!!

En een gezellig weekend 

Liefs Marion x