🍷Hongaarse wijn🍷

Konyari wijn

IMG_6112.JPG
De Hongaarse wijnen zijn heerlijk maar moeilijk te vinden in Nederland.

In Hongarije heb je tal van wijnboerderijen maar zelden export richting ons land.
Daarom wilde ik een keer naar de beste wijnmaker van Hongarije eentje die hoog in aanzien staat.

IMG_6079.JPG

Zo mailde ik al thuis met Daniël Konyari de eigenaar van het landgoed en de wijnmakerij.

Hij nodigde mij uit en bood me aan om een wijnproeverij te komen doen en zo mijn vrienden in Nederland te vertellen hoe geweldig lekker zijn wijnen zijn.

IMG_6076

Dus toen we op vakantie waren hebben we een dag gepland om naar de andere kant van het Balatonmeer te gaan richting Balatonlelle.

Ik nodigde onze vakantie vrienden Willem en Regien uit om mee te gaan en Ruud toch geen wijndrinker was de bob.

IMG_6069
Iedereen in de familie Konyári is een gewaardeerde wijnmaker, maar hun  familie wijnmakerij  is erg moeilijk te vinden. Dit betekent niet dat bezoekers hier verboden zijn, maar Konyári Wijnkelder is verborgen in een van de valleien van Kishegy  (Balatonlelle).

Het is echter de moeite waard om te bezoeken,  het moderne gebouw ligt namelijk in een geheime tuin.

Dit mediterraan park , met een enkele bank in het midden is geweldig mooi.

IMG_6064.JPG

IMG_6072.JPG

We werden zeer leuk verwelkomt door de sommelier van het wijn huis, een aardige dame die gelukkig vloeiend Engels sprak.

Het was een zeer warme dag maar in de schaduw op het terras best fijn zitten.

Boven op het terras van het landgoed gingen we 4 wijnen proeven, die Ruud zat aan het water beetje sneu maar dat maakte ik ruimschoots goed in de vakantie.

IMG_6099.JPG

2 wit en 2 rood mochten we proeven en natuurlijk vertelde de sommelier er veel informatie bij wat ik inmiddels echt weer vergeten ben maar ik ben dan ook geen echte wijnkenner.

IMG_6102.JPG

Voor mij eigenlijk maar 1 ding belangrijk vind ik hem lekker of niet, gelukkig waren er 2 die echt super lekker waren en die 2 flessen heb ik dan ook mee genomen naar Nederland en gaan open op een speciaal moment.

De wijnen zijn vanaf € 12,50.

We kregen ook een rondleiding door de kelders wat heerlijk was want het was een zeer warme dag. Zo leuk om te zien al die eiken vaten en die geur van wijn die aan het rijpen is.

IMG_6082.JPG

Bij het landgoed en de wijnmakerij hoort ook een gastverblijf echt authentiek Hongaars, ook dat was erg leuk om te zien. en natuurlijk ook al die rijen druivenstruiken.

IMG_6081.JPG

Gelukkig was de rondtoer voor het wijn proeven want uiteraard spuugde niemand  de wijn uit maar dronken we het lekker op en 4 glazen op een warme dag zonder kaasjes enzo voelde ik toch snel naar mijn benen zakken.

images

IMG_6087.JPG

 

Ook beheerd door de Konyáris familie het  Majthényi Press House restaurant waar uitstekende traditionele maaltijden worden geserveerd en een mooi uitzicht punt boven op de berg. Helaas hadden we dat niet meer gezien dus dat restaurant bewaren we voor volgend jaar.

De wijn die daar gemaakt wordt blijft voor 70% in Hongarije het overige deel gaat naar China en Australië. In Nederland is het echt nog zoeken naar een goede Hongaarse wijn en geloof me deze valt echt onder de categorie goed!

Volgend jaar gaan we zeker nog een keer terug.

Bedankt Regina en Willem dat jullie mee waren en Ruud (de BOB) voor het weer veilig thuis brengen van 3 wijnliefhebbers.

Marion x