🌾Blote billetjes in het gras🌾


Blote billetjes in het gras, ken je dat? 

Het is een streekgerecht uit Groningen, maar uit een speurtocht op internet blijkt dat het in meer streken in Nederland gegeten wordt. 


Het is niet meer of minder dan een stamppot van aardappelpuree met witte bonen (de blote billetjes) en snijbonen (het gras), geserveerd met een sappige rookworst.

Ik heb er nog uitgebakkenspekjes aan toegevoegd, maar dat kun je weglaten als je wilt.


Het is heerlijke goed vullende winterkost die praktisch iedereen wel lekker zal vinden. 

Weer een stamppotje om aan je winter recepten toe te voegen!

Ingrediënten:
1,2 kilo aardappelen (kruimige)
150 g spekblokjes

400 gram snijbonen 

1 blik of pot witte bonen

scheut melk (voor de puree)

klont boter (voor de puree)

zout peper en een klein beetje suiker

Snufje nootmuskaat 



Schil de aardappelen, spoel ze schoon en kook ze in water met zout in zo’n 20/25 minuten gaar. 
Maak de snijbonen schoon en kook ze een minuut of 10 in water met wat zout en een beetje suiker. 

Warm de witte bonen op en verwarm de rookworst.


Bak de spekjes uit en warm de melk een beetje op. Giet de aardappelen af en stamp van de aardappelen met behulp van boter en melk een smeuïge puree. Giet de snijbonen en de witte bonen af en roer het door de puree. 

Roer de spekjes erdoor en verwarm nog even in een ovenschaal tot er een korstje op komt. Schep het gerecht op borden. Snijd de rookworst in plakjes en verdeel ze over de borden.

Eet smakelijk xx 

Marion





Bron: outmijnkeuken.nl