🌲Kerst Etiquette🌲

Met de Kerst gaat iedereen massaal naar borrels en horen ook bezoekjes aan familie soms tot de verplichtingen.

De meeste mensen zitten niet te wachten op dit soort verplichte uitjes en alle formaliteiten eromheen. 
Om ervoor te zorgen dat toch ook dit soort gelegenheden in redelijke banen te lijden zijn, is het handig om enkele tips in acht te nemen.

Voor degene die een feest organiseren is het goed om een dresscode op de uitnodiging te zetten. Dit voorkomt gênante taferelen. En voor de genodigden is het verstandig zich aan de dresscode te houden.

Mocht er op de uitnodiging toch geen dresscode staan, dan is ingetogen het motto. Dit betekent in het algemeen:
Bedekte schouders, rok niet te kort en een bedekte buik.

Zeker als het feest thuis is, doe dan geen smoking of galakleding aan. Ook dikke, ruwe, pluizige stoffen passen minder goed bij Kerstmis.(zeer jammer weer van de lelijke kerst trui) 

Tenzij je kinderen de gebreide kersttrui van oma aanhebben natuurlijk. Voor jezelf kun je het beste een donkere en met glans of pailletten versierde stof kiezen.

Mocht je het echt niet weten dan kun je ook altijd vragen wat ze van het kersfeest en het kerstmaal verwachten. Wordt het een plechtige bijeenkomst met een vijfgangendiner of een gezellige familiebijeenkomst met een gourmetstel op tafel. Aan de hand van hun antwoord is ook een kledingkeuze op te maken.
Zorg er in ieder geval voor dat je het diner eer aan kunt doen, door overdag niet teveel te eten. 

De ergste fout die met Kerstmis te maken is, is door het aannemen van een onverschillige houding. Hiermee doe je de gastheer of gastvrouw tekort, maar ook jezelf. Dus wat je ook aantrekt, zorg ervoor dat het eruit ziet alsof je het met zorg gekozen hebt. 

De gastheer of -vrouw heeft tenslotte ook zijn of haar best gedaan.

Niet alleen je kleding dient aangepast te zijn, ook qua gedrag kun je je maar beter aanpassen. Niemand wil de vreemde eend in de bijt zijn, kies je gespreksonderwerpen daarom met zorg. 

Vraag niet wat heb jij gekregen van je baas dit jaar, de mensen die het altijd vragen hebben standaard een mooi cadeau gehad…..mijn telefoon gaat plotseling als iemand het vraagd.

Fel rode lippen of een laag make up  is leuk maar zoen dan wel in de lucht bij een begroeting, niemand wil onder de rode lipstick zitten of make up vlekken met een knuffel.

Vind je het moeilijk om met de juiste gespreksonderwerpen te komen, laat een ander de inbreng doen en probeer je dan in te leven in het gesprek en de andere persoon. Dit kun je het beste doen door vragen te stellen die dieper ingaan op hetgeen de ander verteld. Dan zit je al snel goed.

Een genodigde zorgt altijd voor een attentie. Het liefst iets persoonlijks waar zeker aandacht aan besteed is om het te zoeken en uiteraard mooi ingepakt.

De dag erna de gastheer of -vrouw bedanken met een telefoontje, appje of kaartje is natuurlijk een must!

Heb je er nog zin in????


Hahaha….beetje histerisch verhaal maar ook deels waar!


Ooit waren Ruud en ik door leuke omstandigheden met Kerst beland in een peper duur en chique hotel op Tenerife, zo chique dat we met Kerst volledig underdressed waren, gala jurk en smoking…. nee die zaten niet in onze koffer, maar we moesten wel richting het Kerstdiner.

We legde ons dillema voor aan de Hotel eigenaar en die zei resoluut “Als je hart maar op de goede plek zit dat is het allerbelangrijkste, veel belangrijker dan wat je aan doet of draagt.”

Nooit meer vergeten we die uitspraak en zo waar!

Veel plezier met de voorbereidingen voor Kerst!


Liefs Marion🌲