🌱Vegan & Vegetarisch🌱 

De wereld intrigeert me…….

Van het Biologische …..naar Vegan voor een hoop mensen al een zeer normale stap en levenswijze.

Voor andere ver weg!
Met Vegan eet en gebruik je niets dierlijks.

De een doet het strenger dan de ander ook omdat je soms ook gewoon goeie leren schoenen nodig hebt of medicatie.

De een eet geen oreo koekjes, wast zijn haar met azijn ivm dierlijke gelatine of bang voor dierproeven de ander beperkt zich tot al het tastbare dierlijke niet eten.
Mensen die vegan eten, gebruiken dus geen vlees, melk, vis, eieren, kaas, honing en alles waar al dit inzit….daardoor ook geen bepaalde snoepjes, koek maar ook verzorgingsproducten.

Ook dragen ze geen bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar ook geen gelatine, bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.

Vegetarisch zijn is alleen geen vlees eten.
Niet voor te stellen mijn eitje op zondag, mijn dagelijkse plakje kaas….en mijn leren jasje waar ik zo blij mee ben.
Maar uiteraard respecteer ik de levenswijze en ieder zijn leven… een ieder heeft een rede waarom ze deze levenswijze kiezen.

Merendeel natuurlijk het dierenleed en de milieu schade.

Vanuit het gezondheid aspect intrigeert het mij …en sloot ik me aan bij de vegan facebook groep.

Ik vind het namelijk erg interessant wat het met je lichaam en je gezondheid doet & wat je dan ter vervanging eet, en hoe kinderen er mee omgaan.

Ik was daar erg nieuwsgierig naar en inmiddels is mij een hoop duidelijk geworden, Anita uit de vegan groep op Facebook hielp mij dingen te begrijpen.

Wat me trouwens opviel is dat veel vegans dus wel hun bloed vaak laten controleren op vitamines, mineralen en ijzer te kort en dus ook vitamines D en B 12 slikken in supplementen.

Vooral de overstap en het zoeken naar de juiste balans is moeilijk maar eenmaal ‘over’ went het lichaam aan de nieuwe leef methode.

Overigens is het voor sommige nog best zoeken naar een uitgebalanceerde voedings schema ook omdat vaak de vervangers erg aan de prijs zijn of zoals iemand zei de hoemoes komt me mijn neus uit, wie weet er iets anders voor een lunch!

*Onder de recepten het levensverhaal van Anita zij leeft vegan*


Ik was dus verrast door de heerlijke  recepten op de Vegan groep en besloot er een paar met jullie te delen.
De eerste is er eentje van mezelf, geleerd op de vegetarische kookworkshop van Maza die ik recent had en die super leuk en lekker was!

Vegetarisch:

 1♧ Marion;

Gevuld Libanees brood 

De kaas kun je uiteraard vervangen door bv gegrilde champignons. 

De wrap insmeren met veel hoemoes, in het midden een rand rucola sla, repen mozzarella, tomaat, zwarte olijven en pijnboompitten. Dan alles strak oprollen en in stukken serveren. 

Erg lekker met een salade van venkel en radijs met citroen olie.

2♧ Gevulde aubergine 

De aubergine door de helft snijden en voorzichtig uithollen. 

Met olie insmeren en op bakplaat 10 min grillen aan beide zijden.

Aubergine samen in ovenschotel leggen, broccoli, venkel, snackpaprika, courgette in blokjes .

De groenten wokken met olijfolie en knoflook.

En eventueel met tofu of vegetarische gehakt.

Peper/zout toevoegen.

Het mengsel in de aubergine doen en 10 min. Onder de grill.  

 

Vegan:
3♧ Joyce van de blog;

 www.nevernotcooking.nl

(Foto Joyce)

Chili con carne met groenteballetjes 

1 verpakking boon chili ballen

1 rode ui gesnipperd

2 tenen knoflook geperst

1 blik kidneybonen

1 blik mais

1 eetlepel barbecuesaus

100 ml gezeefde tomaten

1 theelepel komijn

1 theelepel ketoembar

½ theelepel chipotle peper

½ theelepel chilipoeder

1 theelepel paprikapoeder

¼ theelepel kaneel

200 gram zilvervliesrijst

peper zeezout

zonnebloemolie

verse koriander 

optioneel tortilla chips 
Kook de rijst.

Verhit wat olie in een pan en bak de balletjes aan alle kanten bruin.

Voeg de ui en knoflook toe en bak even kort mee. Doe alle specerijen erbij, voeg dan de barbecuesaus en gezeefde tomaten toe. Doe hier eventueel een scheut water bij, maar doe dit enkel als de saus te dik is. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Laat de mais en bonen uitlekken en voeg toe aan de pan. Schep goed om en warm even door.

Serveer de chili met de rijst, wat verse koriander en eventueel tortilla chips.

4♧ Sabina

Groenten roosteren in de oven (dit zijn oa bietjes, pastinaak, wortel, ui, zoete aardappel, champignons, knoflook…maar net wat je in huis heb). Courgette spirellisiren (?? 😂😂) spaghetti sliertjes maken en een pesto van basilicum, pijnboompitjes, knoflook, olie, water en zout. 

5♧ Aardappel spiesjes 

Een geweldig lekker gerecht vóór de BBQ.

Plakken aardappel met schil die krieltjes in schil van de Lidl zijn erg lekker….even 5 min. koken, 

Dan zelf de groenten er tussen die je lekker vindt. 

Na het grillen bestrooien met goede olijfolie & zeezout.

6♧

2 recepten van Anita & haar vegan zijn!

Vandaag trakteerde ik mijzelf op Imam bayildi met aardappelen uit de oven en tzatziki op basis van Alpro go-on.
De aardappelen gaan rauw mee in de ovenschaal en is bestrooid met oregano, thym en rozemarijn.

De tzatziki is gemaakt van Alpro go-on met geraspte komkommer (vocht er goed uitknijpen met een schone theedoek), knoflook uit de pers of fijn geraspt, verse fijngeknipte dille (of gedroogd uit een potje), peper en zout naar smaak.
Imam bayildi, Grieks gerecht;

2 aubergines

1 grote ui of 2 sjalotten

3 tenen knoflook

400-500 gram tomaten

peper en zout

olijfolie

3 eetlepels peterselie

halve dl water
Snijd de aubergines in de lengte doormidden, kerf het vruchtvlees in, sprenkel er wat olijfolie over en plaats ze in een ovenschaal een half uur in de oven op 200′ C totdat het vruchtvlees zacht is. Eventueel wat langer als dat nodig is.

Snipper de ui of sjalot en fruit dit in olijfolie tot de ui zacht is. Pers de knoflook erboven uit en fruit dit mee. Snijd de tomaten in blokjes en voeg dit toe. Laat het geheel zo’n 20 minuten pruttelen. Breng het op smaak met peper en zout. Voeg ook een deel van de peterselie toe.
Verdeel het mengsel over de aubergines, voeg wat water toe en plaats het nogmaals een half uur in de oven.
Strooi tot slot nog de resterende peterselie erover.

(Bron en foto Onno in de keuken)

Een ovenschotel met gegrilde aubergine, courgette, zoete aardappel, Turkse groene peper/paprika, gebakken ui, knoflook, tomaat, olijven , peper en zout en ras-el-hanout met erbij een mengsel van cousous en kikkererwten. De kikkererwten hadden eigenlijk ook in de ovenschotel gemoeten, maar ik was ze vergeten… nouja, zo kan het ook! 

De aubergine, courgette en zoete aardappel heb ik vooraf gegrild in een grilpan zodat ze al gaar de ovenschaal in gaan. Groene peper, paprika en ui even in de koekenpaan aangebakken. 

Het leven van Anita,

Hoe de vegan leefwijze begon ;

Ik eet sinds november 2011 vegan, daarvoor at ik al 38 jaar vegetarisch omdat ik niet wil dat dieren worden gedood om mij te voeden. De transitie naar vegan kwam toen mijn dochter ook vegetariër werd op haar 16e en 2 jaar later met allerlei vragen kwam of eieren en zuivel en het gebruik van o.a. leer dan wel oké waren. Ja ik had wel eens iets opgevangen op dat vlak maar had me er verder nooit in verdiept. Door haar vragen ging ik dat wel doen. Op internet was veel informatie te vinden en ik kwam al gauw tot de conclusie dat wanneer ik consequent wilde zijn ik ook de eieren en zuivelproducten moest laten staan. Aldus begon een nieuwe ontdekkingstocht voor mij. In het begin best lastig, maar al doende leer je en wordt het steeds gewoner en makkelijker. Lang leve internet en de facebookgroepen voor vegans. Ik deed mee aan de VeganChallenge wat erg leuk was om te doen. Een maand lang ontvang je dan elke dag een recept en informatie per e-mail. Het dierenleed waar ik niet aan mee wil doen staat bij mij nog steeds op de eerste plaats. Inmiddels weet ik ook dat je met een vegan leef- en eetstijl ook het milieu het minst belast, de voedselvoorziening veel efficiënter is  en ook nog eens gezonder is voor mijn eigen lichaam. Alleen maar pluspunten dus en het is nog lekker ook! Aldus Anita.

                            ♧


Met respect lees ik de verhalen, leefwijze en recepten op de Vegan groep op Facebook en dat zal ik ook blijven doen 

Ik wil jullie allemaal bedanken voor de informatie en recepten, uiteraard in speciaal Anita voor haar openheid!

Ik heb respect voor jullie levenswijze!

Echter hou ik het bij 1 dag vegetarisch koken per week.

Bedankt voor al jullie lieve berichten als ik weer met mijn ‘gekke’ vragen aan kwam!

Uiteraard blijf ik jullie volgen.


Liefs Marion x