⚘Lentekriebels⚘

Iedereen krijgt ze en er is bijna niemand die er niet blij van wordt.

Lentekriebels!!

Deze kriebels zijn voor veel mensen niet alleen de bevestiging dat het voorjaar is begonnen, maar ook het signaal om het roer om te gooien en weer naar buiten te gaan. Tijd om vitamine D op te vangen.

Vitamine D is belangrijk voor de productie van hormonen als serotonine en dopamine, die invloed hebben op het bioritme en het ‘geluksgevoel’ van mensen.

Er zijn ook mensen met voorjaarsmoeheid.

Deze wordt niet, zoals de naam suggereert, veroorzaakt door het voorjaar, maar nog door de winter.

Te weinig zonlicht en vitamine D maken mensen die veel binnen zitten moe en lusteloos.

Het duurt echter vaak weken of zelfs maanden voordat een gebrek aan vitamines uitwerking heeft op het lichaam. Vandaar dat de symptomen zich vaak pas in de lente ervaren.

Maar voor de meeste mensen geldt dat de lentekriebels ze een goed gevoel geven.

Ze krijgen nieuwe energie en willen naar buiten om dingen te ondernemen.
Na maanden in huis te hebben gezeten, is de frisse lucht een verademing.

In de lente, zo is onderzocht, ontstaan ook veel nieuwe relaties. De hormonen doen hun werk en versterken de emoties, waardoor mensen soms vlinders in hun buik voelen en een sterke behoefte krijgen aan menselijk contact. Men is meer ontspannen en staat open voor de gevoelens van anderen.

Er is een groter verlangen om samen te zijn. Dit kan met een geliefde zijn, maar ook met een goede vriend of vriendin. Het voorjaar is dé tijd van het jaar om oude vriendschappen aan te halen. En waar kan dat beter dan op een gezellig terras in de voorjaarszon?

20170611_214544

De vlinders in de buik worden versterkt door de geboortegolf onder dieren die overal om ons heen plaatsvindt.

In de lente worden veel jonge beesten geboren en je moet wel van steen zijn om niet te smelten bij het zien van pasgeboren lammetjes in de wei.

De natuur heeft dus ook te maken met lentekriebels.

Dieren ontwaken uit hun winterslaap en verlaten hun schuilplaatsen, op zoek naar voedsel en een partner om zich mee voort te planten.

Trekvogels, zoals wilde ganzen, merken dat het warmer wordt en keren terug van hun overwintering in het zuiden.

Schapen krijgen lammetjes, wat voor veel mensen hét symbool van de lente is. Dit gebeurt vaak erg vroeg in het voorjaar, zodat de kleintjes aan het einde van de zomer sterk genoeg zijn om de moeilijke seizoenen die volgen (de herfst en de winter) te kunnen doorstaan.

Omdat er meer en sterker zonlicht is, verschijnen er ook weer bladeren aan de bomen en komen bloemen en planten binnen de kortste keren tot bloei.
Evenals de natuur willen ook mensen in de lente een nieuwe start maken. Dit leidt tot de grotevoorjaarsschoonmaak.

De tuin en het balkon moeten zo snel mogelijk klaar worden gemaakt om buiten te kunnen zitten en te genieten van de voorjaarszon. En hoe meer zon men pakt, hoe meer hormonen het lichaam aanmaakt – en hoe meer lentekriebels men voelt.
Dus probeer lekker van het zonnetje te genieten als die schijnt!

Liefs Marion x