♻️Pictogrammen♻️

Er omheen kunnen we niet meer overal vinden we ze ….van voeding, beauty tot aanwijzingen in het dagelijkse leven, op onze telefoon of verder in de wijde wereld…..

Denk dat deze hierboven bij velen wel bekend zijn toch?

We kunnen geen verzorgingsproduct of iets om te eten kopen of het staat vol met pictogrammen.

Wat betekenen ze en zijn ze voor ons belangrijk om te weten?

Uiteraard snapt iedereen die een allergie heeft of een andere eetgewoonte dat de voedings pictogrammen van groot of zelfs levensbelang kunnen zijn.

Ik snap dat als geen ander met een zoon die een notenallergie heeft.

Maar ik weet niet of het aan mij ligt, er lijken er wel steeds meer bij te komen, helemaal als je je er in gaat verdiepen.

Van speciaal hout tot speciale eieren en van biologische jam tot max havelaar chocolade maar er is meer….ook op beauty spullen, crèmes , deo, make-up en uiteraard al het douche en shampoo spul staat er vol mee.

Zelfs biologische briketten om te BBQen tot vegan katten voer….en nee ik verzin het niet, het bestaat en wordt gewoon verkocht.

Maar ook gewoon in het dagelijks leven kom je ze overal tegen, als volwassenen weten we niet beter meer maar onze kinderen die moeten er bijna les in krijgen wat ze allemaal betekenen!

Of weten wij ze ook niet allemaal?

Ik heb wat plaatjes bij elkaar verzameld de meeste zullen bekend zijn maar soms zijn de logo’s bekend althans het plaatje ….maar wat betekenen ze eigelijk.

Hier een lijstje waardoor je weer op de hoogte bent;

Probeer ze maar eens met je kids of mensen in je omgeving te raden….soms best nog lastig om het exact te verwoorden waar ze voor staan of wat ze betekenen.

Want wat is nu het verschil tussen organic en biologisch?

Is crueltyfree het zelfde als not tested on animals?

Hebben halal dieren ook vrij rond kunnen lopen, bestaat er dan ook biologisch halal?

Wat is biologisch?
Biologische producten staan bekend om de manier waarop ze geproduceerd worden. Bij het productieproces wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het welzijn van mens en dier. Dieren krijgen in ieder geval een stuk meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw en de natuurlijke kringloop wordt in stand gehouden. Zonder gebruik van kunstmest. Biologische producten zijn te herkennen aan drie verschillende keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter. Verder worden er absoluut geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt en vindt er geen genetische modificatie plaats.

Wat is organisch?
Organisch komt aan de ene kant gedeeltelijk overeen met biologisch. Organisch is de vertaling van ‘Organic’, wat biologisch in het Engels betekent. Aan de andere kant betekent organisch in het Nederlands letterlijk ‘voortgekomen uit iets levends.’ Een organische grond bevat dood biologisch materiaal, voornamelijk afkomstig van planten.

Mocht er dus een appelboom groeien op organische grond maar je bestrijd ongedierte toch met chemische middelen is de appel dus niet biologisch maar alleen organic……..poeh snap je het nog???

Andersom …..Bij een biologische teelt is de grond altijd organisch.

Cruelty free of not animal tested is niet getest op dieren.

Een vraag die ik echt steeds vaker krijg in de winkel, is het merk op dieren getest? Ik kreeg zelfs van het weekend de vraag of wij Vegan huidverzorging verkochten?

Bijzondere vraag want ondanks dat een merk niet op dieren getest is kan er dus b.v. wel honing, royaljelly of bijenwas (lipsticks) in zitten en een veganist wil dat dus absoluut niet. Bijenwas is trouwens een duur ingrediënt in de zeer goedkopere lipsticks zul je zelden bijenwas vinden.

Pictogrammen dus….Ken je deze?

Bizar hoeveel veiligheid, voedingswijzers, ingrediënten pictogrammen in ons dagelijks leven voorbij komen.

Maar gaande weg leer je ze, waar ik vroeger mijn schoonmoeder belde wat een waslabel betekende (30 jaar geleden) red ik het nu gelukkig zelf!

naamloosgggg

De potjes met de cijfers er in op de verpakkingen in de cosmetica bij bijvoorbeeld een crème betekent na opening 6 maanden houdbaar of 12 maanden enz. Een vraag die ik veel krijg want veel mensen denken na aankoop, maar het gaat dus pas in nadat je het geopend hebt.

En dan heb ik het nog niet eens over deze op de telefoon…..of zijn dat weer icoontjes??

iphone-statussymbolen-locatie

Ik zie de icoontjes en pictogrammen nu vliegen dus ik ga er een eind aan breien.

Oohhhh wist je de andere betekenis van de bovenstaande pictogrammen??

Ik ga je helpen;

Vanaf de bovenste,

Facebook, Twitter, YouTube, vegan en niet getest op dieren, blusdeken, op natuurlijke grond gewonnen en een eerlijke prijs, Europese unie, geen gluten, vegan vegetarisch.

Kind met volwassenen in de lift, oogdouche, reddingsboei, voetenwassen, geen sieraden om, de beruchte was pictures, eerlijk geld voor de boeren, niet blussen met water , gevaarlijk voor de gezondheid.

Liefs Marion x